KEZDŐLAP

 

HONISMERETI KERÉKPÁRTÚRA

GarammenteKörmöcbányaZólyomSelmecbánya - Ipolymente

2017. július 29. – 2016. augustus 6.

Letölthető program magyarul - 2017_HKT.pdf
Letölthető programfüzet tudnivalókkal magyarul - 2017_HKT_prog.pdf
Letölthető térképek - 2017_HKT_terkepek.pdf

Tisztelt barátaink!

Az immár XXXXIII. Honismereti Kerékpártúra szervezői nevében üdvözöljük a történelmi haza jelene, múltja és jövője után érdeklődőket. Honismereti túránk a történelmi honunk megismerésének legszebb és legkövetkezetesebb módját választotta – mi megyünk szülőföldünk értékei és érdekességei megismerése után. Erre a feladatra a kerékpárt választottuk. Évek és évtizedek tapasztalata bizonyítja, hogy ezen a módon fiatalkorú és nyugdíjas, lányok és fiúk, diákok és tanáraik, kétkezi munkás és parlamenti képviselő alkotnak toleráns és jóindulatú közösséget. Ebbe, az évente megújuló közösségbe nagy tisztelettel várunk, határon innét és túlról minden jóindulatú és lehetőleg kerékpárral is rendelkező érdeklődőt.

Tudnivalók

 

Pályázatokból és a helyi támogatók segítségével igyekszünk fedeznikerékpártúra elkerülhetetlen kiadásait. A szlovákiai résztvevőknek egy hazai támogatónk 10 EUR támogatást nyújt, gyerekeknek a felét. Ennek ellenére minden résztvevőtől kénytelenek vagyunk szervezési hozzájárulást kérni.

 

Szervezési hozzájárulás az egész túrára:
- felnőtteknek 10 EUR/ nap, 60 EUR/ teljes időtartam
- gyerekeknek
(15 év alatt)  5 EUR/ nap, 30 EUR/ teljes időtartam

ez a hozzájárulás tartalmazza: a reggeliket, naponta minimum egyszer főétkezést /ebéd vagy vacsora/, belépőket (összesen kb. 25 €/fő), táborhelyek díjait, gépkocsikíséretet, kísérőprogramokat, s ha anyagilag összejön a frissítőket, főétkezéseket, stb.. A bányászoknak és a Bányász nevet viselőknek, az ungvidéki, kárpátaljai, vajdasági résztvevőknek és indokolt szociális esetekben nincs részvételi díj.

 Saját költségek: ha nincs más, plusz kaja, zsebpénz, töményebb frissítők stb.

  Javasolt költőpénz: 30  €,

         Balesetbiztosítást, mindenki a saját maga jól felfogott érdekében előre intézzen! A túrán mindenki saját felelőségére vesz rész. A szervezők nem vállalnak felelőséget a résztvevők testi épségéért és személyes tárgyaiért. Baj esetén forduljunk a szervezőkhöz bizalommal. Bukósisak már kötelező, egyben nagyon ajánlott túrás kellék!

 

Közlekedés  kerékpárokon, csak a kevésbé tehetősek jönnek autóval (a csomagok szállítása autóval biztosított.) A túra útvonala időnként forgalmas főutakon vezet. Mindenki tartsa tiszteletben a túravezető utasításait. Mindenki tartsa tiszteletben a túravezető utasításait, baj esetén hívja valamelyik szervező telefonszámát. A biciklitúrát kérjük nem összetéveszteni a bicikliversennyel. A túravezetőt nem illik előzgetni. Itt jegyezzük meg, hogy az úton való haladásnál melegen ajánlott az egyes sor, ami egymás után hosszában és nem az úton keresztbe értendő. Kérünk mindenkit, hogy gondoljon saját maga és társai testi épségére! 

 

Biztonság: Minden biciklin jó szolgálatot tesz a hibátlanul működő fék. Jó műszaki állapotban lévő kerékpár sok kellemetlenségtől kíméli meg a tulajdonosát. A lelakatolatlan bicikli viszonylag könnyedén eltolható jármű. Az őrizetlenül hagyott hátizsák vállra kapva gyorsan elvihető. Ezért mindenki vigyázzon saját értékeire és testi épségére..


Szállás Saját sátorban, csillagos ég alatt – tetszés szerint. Szélsőségesen rossz idő esetére jelenleg folyik fedet szálláshely bebiztosítása.

 

Ruha A civilizáció jótékony hatására, az időjárás a keleti végeken is végletekben jelentkezik. Így az elmúlt évek tapasztalatai alapján a váltás (meleg) ruhát, vízhatlan lábbeli, esőkabát, meleg váltásruhától a fürdőruháig ajánljuk, s minden ami elképzelhető és minden ami a képzeletet felülmúlja..

 

Felszerelés: úti okmányok, egészségügyi biztosítás, pénz, menetjegy, könnyű sátor, hálózsák, erős lábbeli, váltás ruha, melegítő, esőköpeny, fürdőruha, tisztálkodószerek, törülköző, bicska, konzervnyitó, evőeszköz, kulacs, csajka, gyorsfőző, zseblámpa, gyufa, varróeszköz, zsineg, bicajra lakat, stb, stb, stb, mindenkinek a fantáziájára és pénztárcájára bízva. Egyes táborhelyek a kapitális és bősz szúnyogjairól hírhedtek, így nagyon célszerű a szúnyog elleni kenőcsök használata.

 

Támogatóink:

 

      Előre is köszönjük Szőgyén és Ipolybalog községek, a Csemadok  a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala , Bethlen Gábor Alap s minden jóindulatú és tevékenységünk után érdeklődő támogatását!.

 

„Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky - program Kultúra národnostných menšín 2017“

 

A kerékpáros túrázásról

 

A kerékpártúránk legfontosabb kelléke a kerékpár.  Mivel az idei túra többségében síkságon valósul meg, s csak egy erősebb dombot kell megmásznunk az elmúlt évek tapasztalatai alapján bármely gyártmányú jól karbantartott és beállított kerékpár alkalmas megtételére.  Néhány kisebb hátránya, hogy akár a többi jármű esetében ennél is tilos az alkoholfogyasztás, s az összes jármű közül ez a legkönnyebben ellopható, ha alkalmat adsz el is, lopják  (ezért ajánlatos minden alkalommal lelakatolni, vagy ami még biztonságosabb lakatokon keresztül egymáshoz lakatolni).

 

Néhány tanács kezdőknek és haladóknak, hogy a túravezető és a többi túrás lehetőleg ne emlegesse a fel- és lemenőidet:

1.   Bármilyen hihetetlen, rád is vonatkoznak a közlekedés – és fizika törvényei!

2.   Ne állj meg az út közepén (főleg ne hirtelen, főúton, esetleg kanyarban) !

3.   Ne előzgesd a gyengébb kondícióval rendelkező túrázó sorstársaidat!

4.   Lehetőleg még a túra indulása előtt ébredj fel!

5.   Kocsmalátogatások csak saját felelőségre!

6.   Takarodó után már csak elenyésző számban a repertoárodra!

7.   Cuccaira és bicajára mindenki a saját jól felfogott érdekében vigyáz!

8.   Csoportos túrázásnál, ami sportos, az nem mindig sportszerű!

9.   Kéz és lábtörést!(a balesetbiztosítást mindenki saját maga biztosítja)!

10. A túravezetőknek mindig igazuk van!

11. Ha a túravezetőnek nincs igaza, akkor automatikusan a 11. pont lép érvénybe

 

A túra útvonala a magyar-szlovák nyelvhatáron halad. Kérünk minden résztvevőt, hogy ezt vegye figyelembe. A szervezők elhatárolódnak minden kifogásolható viselkedésformától és magatartástól. Szélsőséges esetekben a szervezők fenntartják maguknak a jogot, hogy lehetőségük van túrázót eltanácsolni a rendezvényünkön való részvételtől.

 

 

Szervező szervezet

Szepsi és Környéke Társulás

Információk Köteles László – 00421 905 207 549 //  koteles @ atlas.sk // 

www.hkt.sk   és a  www.facebook.com

 

(C) 2017 HONISMERETI KERÉKPÁRTÚRA